Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022 Anmeldelse

Demokratiets langsomme og smertefulde død 

Matt Qvortup har skrevet en deprimerende, men stærk læsværdig
lille bog om demokratiernes krise og autokraternes
fremmarch i begyndelsen af det 21. århundrede.

’De tusinde knivstiks død’ var oprindeligt en kinesisk og særdeles ondskabsfuld form for afstraffelse, der udsatte den pågældende person for en langsom og pinefuld død. Og ikke nok med det – akten var ikke kun tiltænkt til at straffe personen i dette liv, men også i det næste. Professor og kommentator Matt Qvortrup har med andre ord valgt en stærk titel til sin seneste bog om demokratiets tilstand. 

Bogens forord har Qvortrup skrevet i en taxa i London i november 2020, hvor han var på vej til BBC for at udtale sig om præsident Trump og hans anklager om, at nogen stjal præsidentens valgresultat. Qvortrups bekymring for demokratiet voksede, mens han skrev bogen, og i hans epilog er bekymringen ikke blevet mindre i løbet af det forgangne år, tværtimod. 

Demokratiet under pres 
Man kan nemlig roligt sige, at der er kommet flere ting at bekymre sig om siden 2020, når det gælder demokratiet tilstand. Angrebet på amerikanske Capitol Hill, flere statslederes ageren under pandemien herunder deres misbrug af magt, Rusland, der fængsler og forgifter oppositionspolitikere, europæiske lederes åbenlyse udfordring af EU’s værdigrundlag, militærkup i Myanmar og Sudan, Talibans overtagelse af Afghanistan – bare for at nævne nogle hændelser. 

Varietes of Democracy, det ledende globale forskningsprogram, når det gælder måling af demokratier, understreger alvoren i deres årlige rapport. I 2010 levede 48 procent af verdens befolkning i autokratier – i 2020 var tallet steget til 68 procent. I 2010 levede 6 procent af verdens befolkning i lande, der havde autokratiske træk – i 2020 var det steget til 34 procent. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her