Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

Universiteter uden studerende 

Amerikanske tænketanke har en lang tradition for kamp om indflydelse og donationer. Med årene er de dog i stigende grad blevet vævet ind i det amerikanske politiske system og fremstår i dag mere som politiske aktører end neutrale forskningsinstitutter.

Diplomati virker bedst, når man tydeligt kan se Tænketanke – think tanks: Udtrykket er pudsigt, både på dansk og på engelsk. Det stammer fra militær jargon under Anden Verdenskrig som en betegnelse for et sikkert sted, hvor man kunne udtænke strategier. Senere blev det betegnelsen for private organisationer, hvor der forskes i politiske løsninger. I dag er der omkring 1800 sådanne tænketanke i USA. Hvad laver de, og hvilken rolle spiller deres vidensproduktion i udformningen af amerikansk politik? 

Tænketanke blev engang omtalt som ”universiteter uden studerende”. Med årene har de dog fået andre roller. Når der er vagtskifte i Washington, D.C., og en ny regering rykker ind, finder den typisk en del af sine rådgivere og eksperter i nogle udvalgte tænketanke, mens andre tænketanke samtidig tager imod folk fra den afgående regering. 

Tænketankene tilbyder politikere og embedsmænd en ny karriere eller et sted at ”overvintre” og får til gengæld folk med friske politiske erfaringer og gode forbindelser. 

USA bugner med tænketanke 
Der findes forskellige typer af tænketanke: Nogle er at finde på universiteter, mens andre er knyttet til bestemte politikere, partier eller interessegrupper. Nogle er afhængige af konkrete bestillingsopgaver, mens andre modtager store donationer og i højere grad selv kan definere deres arbejdsopgaver. Det gælder eksempelvis RAND Corporation, Belfer Center for Science and International Affairs på Harvard University, Center for Strategic and International Studies og Council on Foreign Relations. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Niels Bjerre-Poulsen

Niels Bjerre-Poulsen er lektor ved Center for American Studies, Syddansk Universitet. Hans forskning er primært fokuseret på amerikansk politisk kultur, amerikanske udenrigsrelationer og det amerikanske formandskab. Han har en ph.d.-grad i amerikansk historie fra University of California, Santa Barbara (1993) og MA i historie fra University of Copenhagen (1984) og en BA i American Studies, University of Copenhagen (1986).