Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022 Anmeldelse

Den dansk-sovjetiske spion

Historien om den danske malersvend Georg Laursen, der både blev spion for USSR og storinkvisitor for Komintern er velfortalt og tankevækkende.

Georg Laursens liv var én stor røverhistorie. Det vidste den danske malersvend godt selv, for på et tidspunkt kontaktede han selveste Erik Balling for at foreslå en tilpas kulørt filmatisering af hans liv. Balling bed dog ikke på. 

Følgelig har vi kun denne nyudgivne skriftlige biografi at henholde os til. Men Riisbro og Rosenfeldt leverer til gengæld en suveræn rekonstruktion, der balancerer fornemt mellem den historiefaglige akribi og læserens krav på en fængende fortælling. Forlaget skal roses for ikke at have slagtet det videnskabelige noteapparat og blot anbringe det bagest i bogen. 

Selv om Laursen er ukendt for nutidsdanskeren, var han kendt og givetvis frygtet som Moskvas mand blandt danske kommunister tilbage i DKP’s velmagtsdage i tiden omkring Anden Verdenskrig. Han blev født i Svendborg i 1889 og voksede op i Aarhus, hvor den stilfærdige og videbegærlige malersvend blev radikaliseret som glødende kommunist. 

”Han har set lyset,” som forfatterne skriver i bogen. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her