Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2018 Fra redaktionen

Geoøkonomi – penge som våben

Siden Donald Trump tiltrådte som præsident, har han sat spørgsmålstegn ved den liberale handelsorden, som USA selv var med til at opbygge efter afslutningen af Anden Verdenskrig.

Her i slutningen af 2018 er handelskrigen mellem USA og Kina en realitet, og med udtalelser som, at ‘EU er næsten lige så slem som Kina’, er spørgsmålet, om og hvornår Europa vil blive inddraget. På den baggrund har Udenrigs valgt at lade temaet i dette nummer handle om begrebet ‘geoøkonomi’ og brugen af ‘penge som våben’.

Mette Skak indleder med en grundig analyse af selve begrebet geoøkonomi, og dernæst gennemgår Jens Ladefoged Mortensen efterkrigstidens liberale orden fra Truman til Trump, herunder mulighederne for et transatlantisk kompromis. Herefter følger en række artikler om de førende magters brug af penge som våben: John J. Forrer ser nærmere på økonomiske sanktioner, som er blevet et af den amerikanske regerings foretrukne politiske værktøjer; Peter Nedergaard beskæftiger sig med EU’s brug af pengediplomati i sammenhæng med migrant- og flygtningepolitikken; Jørgen Ørstrøm Møller undersøger, om planerne bag Kinas investeringspolitik begrænser sig til økonomiske forhold, eller om de tillige har politiske formål; og Jens Worning Sørensen ser på Rusland og det frygtede såkaldte gasvåben, som han dog mener i dag er stærkt overvurderet. Den sidste artikel i temaet er Lars Engberg-Pedersens om Danmarks brug af udviklingsbistanden i udenrigspolitikken.

Baggrundssektionen domineres af Lasse Ellegaards artikel om Tyrkiet, fra Recep Tayyip Erdogan i november 2002 for første gang vandt parlamentsvalget, og til han i juni 2018 blev genvalgt som præsident. Mikael Barfod afslutter baggrundssektionen med en artikel, der apropos temaet rejser spørgsmålet, om og hvordan multilateralismen kan overleve Trump.

Til slut bringes som altid anmeldelser af bøger, som vi håber vil interessere vores læsere. De handler denne gang om sultkatastrofen i Ukraine under Stalin, den russiske revolution og Ruslands undergang, Europas krise set gennem en øst-europæers øjne, den sikkerhedspolitiske situation i Østersøen, en indføring i spionagens univers og endelig kampen om Brexit.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her