Under Truman investerede USA med Marshallhjælpen velvilligt i europæisk økonomi. Den kolde krigs bipolaritet betød, at økonomisk vækst i Europa var i USA’s nationale interesse. Under Trump er Truman nærmest vendt på hovedet. Økonomisk vækst i Europa er blevet til en trussel mod den amerikanske nationale sikkerhed.
Efterkrigstidens liberale handelsorden var ikke altid harmonisk og fredfyldt. Handelstvister er helt normale i en tæt integreret verdensøkonomi. En global handelskrig er derimod unormal, et sikkert tegn på systemsammenbrud. Det er ikke blot amerikansk told på europæisk stål eller EU’s gengældelsestold på amerikansk Bourbon, som er problemet. Der er sammenkædningen af handels- og udenrigspolitiske konfrontationer, der tegner et billede af amerikansk retræte fra den liberale orden, fra Verdenshandelsorganisationen WTO til NAFTA-aftalen, annulleringen af Stillehavsaftalen TPP, tilbagetrækning fra Paris-klimaaftalen, FN-aftalen om Iran, FN-menneskerettighedsrådet og senest Den Internationale Krigsforbryderdomstol ICC.
Flere og flere ser et opbrud i ‘transatlantismen’, det fælles værdisæt om frihandel, demokrati og retsprincipper, som har understøttet det liberale projekt siden 1945. Europa-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker talte i sin State of The Union-tale i september 2018 om nødvendigheden af et åbent – men ikke naivt – Europa.
Et opbrud i transatlantismen, forstået som en fælles vision og et fælles værdisæt, vil få globale implikationer, fordi værdier, institutioner og magtinteresser grundlæggende hænger sammen i enhver international orden. For blot et par år siden delte Washington og Bruxelles en vision om et transatlantisk marked, den Transatlantiske Handels- og Investeringsaftale (TTIP), der som et modtræk til fremvoksende handelsmagter skulle udstikke reglerne for fremtidens verdensøkonomi.
Geoøkonomisk frygtede EU og USA, at tiden var ved at løbe fra en liberal verdensøkonomi. Kun sammen kunne de sikre konkurrencevilkår, der afspejlede de transatlantiske fællesværdier og konkurrencefordele, demokrati, forbrugerbeskyttelse, retsbeskyttelse, og miljøbeskyttelse.