Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2018

Økonomiske sanktioner som politisk værktøj

Økonomiske sanktioner er blevet et af den amerikanske regerings foretrukne politiske værktøjer. Men brugen af sanktioner og de dermed forbundne faldgruber er ofte blevet misforstået. Der er brug for en bedre forståelse af den rolle, sanktionerne kan eller ikke kan spille i at fremme politiske mål, og den virkning, sanktionerne har på den private sektor, som bærer mange af omkostningerne af de pålagte økonomiske sanktioner.

Økonomiske sanktioner har vist sig at være et vigtigt udenrigspolitisk værktøj for Trump-administrationen. I løbet af mindre end et år har den skærpet eksisterende økonomiske sanktioner som svar på tvister med Nordkorea, Rusland, Cuba, Iran og Venezuela. I slutningen af 2017 indførte USA’s udenrigsministerium sanktioner mod Myanmar på grund af dets behandling af Rohingya-befolkningen.

En særlig strategi brugt til at intensivere effekten af økonomiske sanktioner mod Nordkorea og Rusland omtales som ‘sekundære sanktioner’. Denne type sanktioner vedtages i tillæg til ‘de primære sanktioner’, der allerede er påført et land, organisation eller individ, og den har helt særlige karakteristika.

Globaliseringen har mindsket mange staters sårbarhed over for traditionelle økonomiske sanktioner, og det udgør en alvorlig udfordring med hensyn til at udforme og iværksætte økonomiske sanktioner, der resulterer i økonomisk tab for målgrupperne i det sanktionsramte land.

Globaliseringen har mindsket mange staters sårbarhed over for traditionelle økonomiske sanktioner, og det udgør en alvorlig udfordring med hensyn til at udforme og iværksætte økonomiske sanktioner.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her