Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2018

Geoøkonomi: Nye læsere kan begynde her

Geoøkonomi er et begreb, som er vokset frem siden Sovjetunionens fald. Det er, når stater fører krig med økonomiske midler. Her er en grundig indføring i litteraturen og teorierne bag geoøkonomi.

De fleste husker nok Francis Fukuyama for hans lidt for kække afskrivning af historiens videre udvikling tilbage i 1989 i essayet ‘The End of History’. Det gjorde ham berømt på den trælse herostratiske måde – som havde han brændt det altafgørende straffespark i en VM-finale. Derfor ved kun de færreste, at det virkeligt langtidsholdbare essay kom året efter – nemlig ‘From Geopolitics to Geo-Economics. Logic of Conflict, Grammar of Commerce’ fra 1990 – skrevet af den gamle hugaf, den rumænsk-amerikanske strateg Edward N. Luttwak.

Det er Luttwak, der har æren for at have udtænkt geoøkonomi som begreb for, når stater fører krig med andre midler for nu at citere titlen på en anden klassiker om geoøkonomi, nemlig Robert D. Blackwills og Jennifer M. Harris’ bog War by Other Means fra 2016; her forkortet til WbOM.

Få adgang til UDENRIGS.DK

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her