Når europæiske medier omtaler Østasien, er det som regel det faretruende som fremhæves: Våbenudvikling og krigstrusler i Korea eller Det sydkinesiske hav, fare for handelskrig mellem Kina og USA, konflikt i Taiwanstrædet, undertrykkelse i Kina og Vietnam, politiske mord i Cambodia, drab på narkotikaforhandlere i Filippinerne, terror i Indonesien, kup i Thailand, korruption i Malaysia eller fordrivelse af Rohingyaer fra Myanmar.
Det vi ikke hører så meget om er, at Østasien siden slutningen af 1970’erne har været bemærkelsesværdig fredeligt, uden en eneste krig mellem stater og med færre og mindre intense borgerkrige end tidligere. Freden i Østasien har udgjort en forudsætning for den vækst i almindelig velstand, som er sket i nær sagt hvert eneste af regionens lande, faktisk også Nordkorea.
Hvis den aktuelle krise på Koreahalvøen, med atomsprængninger, raketforsøg, økonomiske sanktioner, amerikanske krigstrusler – og dernæst diplomati på højeste niveau – skulle ende med en fredsaftale, som gør formelt slut på Koreakrigen 1950–53, vil det yderligere forstærke Østasiens fredelige udvikling. Modsat kan krig i Korea få ringvirkninger, der rammer hele verden og gør slut på det østasiatiske mirakel.
Hvordan kan vi forklare at en verdensregion med over 30 procent af menneskeheden lykkedes med at befri sig fra krigens uvæsen og blive verdens nye værksted?
I 140 år fra Første Opiumkrig 1839-42 til krigen mellem Kina og Vietnam i 1979 var Østasien præget af et uhyggeligt antal frygtelige krige, massakrer og menneskeskabte katastrofer. Værst var Taiping-krigene i Kina 1850-64 og Japans krig for et ‘større Asien’ 1937-45.