Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2018 Fra redaktionen

Regionale dynamikker i Asien

Det siges ofte, at det 21. århundrede er Asiens århundrede, og med et USA, der efter valget af Donald Trump til præsident synes stadig mindre villig til at stå som garant for det globale system, der blev opbygget efter Anden Verdenskrig, og et Kina, som under præsident Xi Jinping fremstår som en ambitiøs og selvsikker […]

Det siges ofte, at det 21. århundrede er Asiens århundrede, og med et USA, der efter valget af Donald Trump til præsident synes stadig mindre villig til at stå som garant for det globale system, der blev opbygget efter Anden Verdenskrig, og et Kina, som under præsident Xi Jinping fremstår som en ambitiøs og selvsikker stormagt, har denne påstand fået nyt liv.

I dette nummer retter vi derfor opmærksomheden mod Asien. De tre første artikler i temaet handler om Kina. Camilla T. N. Sørensen beskriver et Kina med stormagtsambitioner, som satser på at udbrede egne ideer og værdier. Kjeld Erik Brødsgaard gennemgår, hvordan kinesisk politik har udviklet sig siden 1989- demonstrationerne på Tiananmen Pladsen. Og Martin Marcussen ser på Kinas investeringer i udlandet og konkluderer, at gode politiske relationer som fx de dansk-kinesiske ikke nødvendigvis skaber flere investeringer; kineserne investerer dér, hvor de kan hente en gevinst!

De følgende artikler handler om Japan, Indien og Vietnam. Asger Røjle Christensen skriver om Japan, der ønsker at spille en regional hovedrolle, men hæmmes af den isolation fra det øvrige Østasien, Japan har levet med siden Anden Verdenskrig. Bart Gaens og Olli Ruohomäki analyserer Indiens ‘Orientering mod Øst’-politik og landets søgen efter en plads i den strategiske orden, der er under udvikling i området. Og endelig ser Flemming Ytzen på Vietnam og specielt forholdet til den store nabo Kina.

I baggrundssektionen bringer vi fem artikler, hvoraf de to første kan siges at ligge i forlængelse af temaet. Jørgen Ørstrøm Møller vurderer konsekvenserne af USA’s ændrede position fra nettoimportør til nettoeksportør af energi, herunder forholdet til USA’s traditionelle alliancepartnere – og til Kina; og Liselotte Odgaard skriver om konflikten om Nordkoreas atomvåben og mulighederne for at finde en varig løsning. De sidste artikler er Jørgen Laurvigs om de catalanske nationalisters kamp for løsrivelse fra Spanien, Henrik Døckers om den nationale selvbestemmelsesret og Helle Lykke Nielsens om skæbnen for de tusindvis af migranter, der dør i forsøget på at komme ind i EU.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her