Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2018

Kina: Selvsikker og ambitiøs stormagt

Anført af præsident Xi Jinping træder Kina frem som en selvsikker og ambitiøs stormagt. Det er slut med kinesisk insisteren på, at Kina er et udviklingsland med fokus på egen økonomisk udvikling. Beijing udviser anderledes vilje og mod til at tage stormagtsansvar og en international lederrolle på særlige udvalgte områder, men kræver til gengæld stormagtsindflydelse og respekt.

I den konkret førte kinesiske udenrigs- og sikkerhedspolitik er der en tydelig bevægelse væk fra Deng Xiaopings ‘hold lav profil’-doktrin. Kinesiske ledere, diplomater og repræsentanter for store statsejede virksomheder rejser verden rundt og indgår strategiske partnerskaber, præsenterer kinesiske bud på håndteringen af internationale konflikter og udfordringer, byder ind på store projekter og opkøber virksomheder i et hidtil uset omfang.

Xi Jinping har aflagt besøg i ikke mindre end 57 lande i de 5-6 år, han har siddet ved magten. Meget af dette finder sted i regi af Xi Jinpings store prestigeprojekt ‘Den Nye Silkevej’, hvor Kina sætter sig selv i spidsen for bestræbelser på at skabe international økonomisk vækst og udvikling via finansiering og etablering af store infrastrukturprojekter. Det skal ende ud i nye internationale handels-, transport- og kommunikationsveje, der udspringer i Kina og forbinder landet – især de underudviklede provinser i Midt- og Vestkina – med vigtige markeder og partnere i særligt Europa, men også Afrika og Mellemøsten.

Få adgang til UDENRIGS.DK

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her