Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2018

Kina: Selvsikker og ambitiøs stormagt

Anført af præsident Xi Jinping træder Kina frem som en selvsikker og ambitiøs stormagt. Det er slut med kinesisk insisteren på, at Kina er et udviklingsland med fokus på egen økonomisk udvikling. Beijing udviser anderledes vilje og mod til at tage stormagtsansvar og en international lederrolle på særlige udvalgte områder, men kræver til gengæld stormagtsindflydelse og respekt.

I den konkret førte kinesiske udenrigs- og sikkerhedspolitik er der en tydelig bevægelse væk fra Deng Xiaopings ‘hold lav profil’-doktrin. Kinesiske ledere, diplomater og repræsentanter for store statsejede virksomheder rejser verden rundt og indgår strategiske partnerskaber, præsenterer kinesiske bud på håndteringen af internationale konflikter og udfordringer, byder ind på store projekter og opkøber virksomheder i et hidtil uset omfang.

Xi Jinping har aflagt besøg i ikke mindre end 57 lande i de 5-6 år, han har siddet ved magten. Meget af dette finder sted i regi af Xi Jinpings store prestigeprojekt ‘Den Nye Silkevej’, hvor Kina sætter sig selv i spidsen for bestræbelser på at skabe international økonomisk vækst og udvikling via finansiering og etablering af store infrastrukturprojekter. Det skal ende ud i nye internationale handels-, transport- og kommunikationsveje, der udspringer i Kina og forbinder landet – især de underudviklede provinser i Midt- og Vestkina – med vigtige markeder og partnere i særligt Europa, men også Afrika og Mellemøsten.

Beijing satser også i stigende grad på at udbrede egne værdier og ideer. Udvalgte kinesiske statsejede medier opretter afdelinger uden for landets grænser med fokus på at nå og påvirke et udenlandsk publikum. Som Xi Jinping understregede i sin tale til den 19. Partikongres i efteråret 2017, har Kina andet og mere end blot økonomisk vækst at tilbyde andre lande – der er blandt andet kinesiske erfaringer og tanker om indretning og reformer af økonomiske og politiske systemer, der, samlet under overskriften ‘Xi Jinpings tanke om socialisme med kinesiske særtræk i den nye æra’, fremhæves som et alternativ for lande, især udviklingslande, som søger økonomisk vækst og samtidig fastholdelse af national uafhængighed.

Det nye hold, som Xi Jinping – med den 19. Partikongres i efteråret 2017 efterfulgt af Folkekongressen i foråret 2018 – har sat i spidsen for Kina, understøtter ligeledes, at udenrigs- og sikkerhedspolitikken har fået større fokus. Blandt andet er den tidligere udenrigsminister, og før det ambassadør i USA, Yang Jiechi nu at finde i Politbureauet, som er øverste – top-25 – i kommunistpartiet og dermed i Kina. Der foregår også en generel styrkelse af kinesiske diplomater og ambassader.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her