Det lykkes ikke for Danmark at tiltrække investeringer fra Kina. Vi har ellers gjort meget ud af at skabe rigtig gode politiske relationer til netop Kina. Derimod klarer Norge sig fint. Kineserne vil gerne investere i Norge på trods af, at der i flere år nærmest ingen politiske relationer har været mellem de to lande.
I finansielle kredse er det ikke gået ubemærket hen, at Kinas investeringer i udlandet nu overstiger udlandets investeringer i Kina (figur 1). Det er en proces, der er gået stærkt – ikke mindst siden 2001 hvor Kina blev medlem af Verdenshandelsorganisationen WTO. Faktisk er Kina blevet en så stor og betydelig investor på globalt plan, at Kinas udenlandske investeringer nu kun overgås af USA (figur 2).

Kilde: http://unctadstat.unctad.org/
I den første fase forsøgte de statsejede virksomheder – stærkt tilskyndet af partitoppen og investeringsvillige statsbanker – at erobre nye markeder, herunder at sikre sig adgang til de råvarer og ressourcer, som den kinesiske industriproduktion er så afhængig af. Senere bredte investeringerne sig også til andre regioner i verden med henblik på at skaffe sig adgang til nye teknologier inden for alle mulige områder. Nogle af disse teknologier kunne tilpasses det kinesiske hjemmemarked. Andre kunne videresælges til lande, der befinder sig længere tilbage end Kina i den teknologiske udvikling.

Kilde: UNCTAD (2017: 14)