Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2019 Fra redaktionen

Verdenspolitiske brudflader

Det er interessante tider. Om det er en velsignelse eller en forbandelse, sådan som det gamle kinesiske ordsprog siger, er nok en smagssag. Men der er ingen tvivl om, at hele det internationale samfund og system er under hastig forandring.

Magtbalancen skifter fra den vestlige verden mod Asien, klimaforandringerne sætter spørgsmålstegn ved hele vores økonomiske system og levevis, og de internationale organisationer fremstår for mange som forældede og forvitrede.

Har vi en udenrigstjeneste, der er klar til at varetage rigets interesser i disse meget omskiftlige tider? Det ser professor Martin Marcussen nærmere på og anbefaler, at der nedsættes en udenrigskommission. Ganske som i 1919 efter en anden enorm omvæltning. Det var efter Første Verdenskrig, en krig, der førte til opløsningen af både det osmanniske imperium og det østrig-ungarske kejserdømme og væltede den tyske kejser og den russiske tsar. Efterdønningerne af krigen og fredsafslutningen i 1919 påvirker den dag i dag verden.

I anledning af 100-året for Versaillestraktaten ser vi i dette nummer nærmere på konsekvenserne af den. Vi lægger ud med at genoptrykke præsident Woodrow Wilsons berømte 14-punkts tale, der satte scenen for det hele og blandt andet introducerede det sprængfarlige og dengang dybt kontroversielle koncept om folkenes ret til selvbestemmelse. Versaillestraktaten skabte også Folkeforbundet, forløberen til vore dages FN. Ofte ses Folkeforbundet som en sørgelig fiasko, der ikke kunne leve op til sine idealer eller standse marchen hen imod Anden Verdenskrig. Men Folkeforbundet var meget andet og mere end det – Karen Gram-Skjoldager dykker ned i organisationens oversete bedrifter og dens rolle i at grundlægge hele det multilaterale system, vi kender i dag.

Uffe Østergaard ser nærmere på, hvordan fredsslutningen og ydmygelsen af Ungarn er en underliggende årsag til Viktor Orbáns popularitet, og Mogens Pelt trækker trådene fra Tyrkiets nuværende udenrigspolitik til tiden efter Første Verdenskrig. Men 2019 er ikke kun jubilæet for Versailles.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her