Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020 Fra redaktionen

Så kom pandemien…

”Livet ændrer sig hurtigt. Livet ændrer sig på et øjeblik. Man sætter sig ned til middag, og livet, som man kender det, slutter”. Sådan skriver den amerikanske forfatter og journalist Joan Dideon i begyndelsen af sit mesterværk The Year of Magical Thinking. Bogen handler om året efter hendes mands bratte død og ikke den storpolitiske udvikling, men der er alligevel noget i hendes ord, der giver genklang i denne tid.

COVID-19 har med et meget, meget brat slag forandret verden og vist, at globaliseringen sagtens kan stoppes, flyruterne aflyses og verden sættes i stå. Når vi kommer ud af coronakrisen, vil verden ikke være den samme. Hundredtusinder eller millioner liv vil være tabt, langt flere vil være kastet ud i ekstrem fattigdom, og verden vil skulle kæmpe sig ud af den største økonomiske krise siden Anden Verdenskrig.

Vi ved ikke, hvor det hele ender, men det er bestemt ikke for tidligt at forberede sig på. Derfor er dette nummer af Udenrigs viet til coronakrisen og hvad den betyder og kommer til at betyde. Vi har talt med udenrigsminister Jeppe Kofod og tre andre førende danske udenrigspolitiske politikere om hvilke udfordringer, der er for en småstat som Danmark i en omskiftelig verden.

Annegrethe Rasmussen tager os til et splittet og coronaramt USA, hvor Joe Biden prøver at vælte Trump nede fra sin kælder i Delaware. Laurs Nørlund efterlyser danske visioner i et EU, der efter en vaklende start har taget coronakrisen på sig og for første gang nogensinde besluttet at optage fælles lån. Et stort skridt i retning af mere integration og føderalisme – men hvordan stiller det Danmark og vores forbehold?

Men verden er større end Vesten, så vi ser også nærmere på krisens betydning for Kina, Rusland og Afrika. Vil pandemien svække præsident Xi, den mest magtfulde kinesiske leder siden Mao? Og hvordan vil Putin, Ruslands stærke mand, ride coronastormen af efter en skidt start? Sydafrika kæmper med at få krisen under kontrol, men det er lettere sagt end gjort.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her