Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020

Danmarks svære balancegang i et kriseramt EU

For en småstat som Danmark er der intet reelt alternativ til EU. Hverken NATO, FN, Norden eller WTO giver tilnærmelsesvist samme fordele. Så hvorfor ikke lave en ordentlig, fremsynet og helstøbt europastrategi? Her er nogle bud på, hvad en sådan bør indeholde.

Samtidig med den voldsomme udvikling igennem de seneste mange år i den internationale og globale kontekst, som Danmark er placeret i, har den danske europapolitik stivnet. Mest tydeligt demonstreret af, at den seneste brede danske europapolitiske aftale daterer sig fra 2008 og i sin helhed er forældet og derfor ikke anvendelig som referencepunkt for dansk europapolitik.

Danmarks EU-politik i de senere år lever ikke op til basale krav til en effektiv politik og varetager derfor ikke hensigtsmæssigt danske nationale interesser.

Det er derfor både naturligt og nødvendigt, at der er ønske om en fornyet diskussion om en reformulering af den danske europapolitik, såvel i regeringsgrundlaget for den siddende regering og selvstændigt formuleret af en række partier, der udgør et flertal i Folketinget. Ikke desto mindre synes der ikke at være den store interesse for en sådan åben reformulering af en dansk europapolitik hos regeringen, og per august 2020 er det endnu ikke klart, hvornår – og om – en politisk diskussion vil blive indledt.

EU er krisernes mester

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her