Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

孙子兵法 Sun Tzu og Krigens love

Den 2.500 år gamle legendariske kinesiske krigstænker Sun Tzu dyrkes stadig i Kina, og hans tanker er stadig værd at læse. Hovedtanken er at undgå at komme i krig i første omgang.

Personen Sun Tzu levede angiveligt fra 544-496 f.v.t. og var general og strateg i staten Wu, i dag det nuværende Suzhou i Kina.

Omkring år 125 f.v.t. blev en tekst om krigsførelse under navnet Sun Tzu for første gang registreret i de kejserlige arkiver. Teksten var kort – 5.600 kinesiske tegn, i engelsk oversættelse 8.000 ord og i alt 13 kapitler.

Senere blev en anden og lignende tekst om krigsførelse også registret, men under navnet Sun Bin. Men teksten forsvandt, indtil arkæologiske udgravninger i 1972 i Shandongprovinsen fandt Sun Bins fulde tekst ved siden af et eksemplar af Sun Tzu’s urskrift.

Begge tekster var skrevet lodret på lange og sammenbundne bambusstykker. Måske var Sun Bin et barnebarn til Sun Tzu. Måske er begge tekster en sammenskrivning af andre tekster. De historiske kilder er sparsomme og ikke entydige.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her